“Elektronik ticaret” veya “e-ticaret”, çevrimiçi olarak yapılan ticari işlemleri ifade eden, “internet üzerinden ürün veya hizmet alımı veya satışı” olarak tanımlanır. İnternet kullanarak herhangi bir şey satın alınması veya satılması, e-ticaret faaliyetine dahil olmak anlamına gelmektedir. Günümüzde corona virus salgını sonrasında artan popülerliği ile internet kullanan insanların birçoğu bir şekilde e-ticaret aracılığı ile alışveriş yapmaktadır.
İlginç bir bilgi verelim, ilk e-ticaret 1994'te Pizza Hut tarafından yapıldı (1970 yılında ArpaNet hesaplarının satışı tam anlamıyla e-ticaret sayılmadığını ön görerek belirtiyoruz). Pizza Hut, internet üzerinden pizza satarak, “ilk e-ticareti yapan şirket” unvanı aldı.
Her yıl yükselen bir ivme gösteren e-ticaret pazarının büyüklüğü globalde, 2021 yılında yaklaşık 5 trilyon dolar olacağı öngörülmektedir, tabi bu rakam pandemi yani corona virüs öncesiydi, corona virüs itibariyle bu rakam çok daha artacak. Mobil kanallar, alışverişte yeni bir norm olarak göze çarparken, sosyal medya pazarları da etkinliğini artırmıştır. Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı 2018 yılında 5,5%’e yükselmiş; her yıl ortalama 30%’luk bir büyüme kaydetti.
Dünyada E-Ticaret İle İlgili Bazı Veriler
* Dünyada toplam 3,5 milyar sosyal medya kullanıcısı vardır. Online alışveriş yapanların sayısı ise 2,8 milyar kişidir.
* ABD nüfusunun %65’i, Çin nüfusunun %46’sı, Birleşik Krallık nüfusunun %73’ü, Japonya nüfusunun %59’u, Almanya nüfusunun %70’i ve Türkiye nüfusunun %49’u online alışveriş yapmaktadır.
* Dünya genelinde 15 yaş üstü toplam nüfusun yaklaşık %68,5''i banka hesabına sahiptir. Bu nüfusun %52'si ise dijital ödeme yöntemleri kullanmaktadır.
* WorldPay Global Payment Report tarafından online alışveriş yapılan 36 ülkede araştırmada 140 farklı online ödeme yöntemi kullanıldığı belirlenmiştir.
* 2016 yılında sınır ötesi e-ticaret pazarı küresel çapta yaklaşık 401 milyar ABD Doları değerinde hacim yaratmıştır. 2020 yılında bu hacmin 994 milyar ABD Dolarına ulaşması öngörülmektedir.
* Avrupa’da sınır ötesi e-ticaret gelirleri 2018 yılında 137 milyar avro değerine ulaşmıştır. Bu değer, 2017 yılına göre %13,2 oranında artış göstermiştir.
* Avrupa'daki toplam online satışlar içinde sınır ötesi satışların oranı %22,8’dir.
* 2018 yılında Avrupa’da sınır ötesi ticarette seyahat kategorisi hariç 95 milyar avro değere ulaşılmıştır. Bu miktarın %55’ini Avrupa Birliği içerisindeki perakendeciler oluşturmuştur. Diğer %45'lik pay ise AB dışındaki oyunculara aittir.
* Avrupalı tüketicilerin %23,6’sı sınır ötesi e-ticareti avantajlı bulmaktadır.
E-ticarete; e-ticaretin anlamını, kapasitesini, yöntemlerini ve uygulamalarını öğrenerek başlanabilir. Sektörünüzün e-ticaret kapasitesi de ilk olarak bilinmesi gerekenler arasında yer alır. e-ticaret yazılımı ile yeni nesil e-ticaret algoritmaları ve yasal düzenlemelerle e-ticaret daha güvenli bir ortamda yapılabilmektedir. Bunun ortaya çıkardığı yeni durum, yatırımcıları ve girişimcileri sanal mağazalara yönlendirmektedir. Yirmi yılı aşan bir geçmişe sahip e-ticaret, geleceğin ticari faaliyetlerinde daha fazla yer alacaktır.
E-ticaret pastasından pay almak isteyen firmalar, e-ticaret ekosisteminin kurallarını öğrenmek ve buna göre strateji geliştirmek zorundadır! Bu devasa ekosistemde yer alabilmek için e-ticaret sitesi nasıl kurulur? Hedef pazar nasıl belirlenir? Hangi sektörlerde çevrimiçi satış yapmak mantıklıdır? Tüm bu sorular ve onlarcası e-ticarette başarının basamaklarıdır.
Dünya genelinde kullanıcıların yoğun olarak işlem gerçekleştirdiği kategorilerin başında giyim, ayakkabı, tüketici elektroniği, güzellik ve bakım gelmektedir. Bu kategoriler, toplam sınır ötesi e-ticaret içinde %60'a yakın paya sahiptir. En çok işlem gerçekleştirilen kategori sıralaması şunlar:
* Giyim ve ayakkabı: %31
* Tüketici elektroniği: %21
* Güzellik ve bakım: %17
* Aksesuar ve saat: %11
* Spor ve hobi: %10
* Kitap, müzik, medya: %10
* Oyuncak %9
* Ev aletleri: %8
Türkiye’de E-Ticaret Davranışları
* Türk tüketiciler arasında sosyal medyadan ürün inceleme ve satın alma eğilimi giderek artmaktadır.
* E-ticaret sitelerini ziyaret eden tüketiciler en çok giyim, elektronik, yemek siparişi, seyahat, konaklama ve kitap kategorilerinde işlem yapmaktadır.
* Türkiye’de online perakende e-ticaret sitelerini tüketici ziyaretlerinin %70'ten fazlası mobil kanallardan gelmektedir.
* E-ticaret cirosunun %60'tan fazlası mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir.
* Türk tüketiciler, aynı gün teslimat ve ertesi gün teslimat hizmetlerine büyük önem vermektedir.
TÜSİAD raporuna göre Türkiye’de e-ticaretle ilgili son yıllara ait veriler şöyle:
* Omni e-ticaret yani Çok kanallı online perakende pazarı %30 oranında büyüyerek 10,7 milyar TL oldu.
* 2018 yılında internet kullanım oranı %48,6’dan %51,2’ye yükseldi.
* BKM tarafından yayımlanan 2018 yılsonu değerlendirme raporuna göre, Türkiye’de kredi kartı sayısı 2016 yılından bu yana 8,1 milyon adet artmıştır.
* BKM verilerine göre, 2018 yılında toplam 1 milyon 882 bin adet banka kartı ile alışveriş gerçekleştirilmiştir. Bu rakam, bir önceki yıla göre 412 bin adet artış göstermiştir.
2018 yılında 59,9 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre %42 büyüme kaydetti.
* Son 5 yılda ilk 10 alışveriş sitesinin pazar payı %40’tan %53 seviyelerine yükseldi.
* 2014-2018 yılları arasında e-ticaret sektörünün yıllık ortalama büyüme hızı %33 oldu.
* Türkiye’de toplam perakende pazarı içinde e-ticaretin oranı 2017 yılında %4,1 olarak gerçekleşti. 2018 yılında ise %5,3 oldu. Bu oran, diğer gelişmekte olan ülkelerin e-ticaret ortalamasının altında gerçekleşti.
* Toplam perakende satışlarında e-ticaret oranı ortalaması gelişmiş ülkelerde %11,1, gelişmekte olan ülkelerde ise %5,9 oldu.
* 2018 yılında tatil ve seyahat sektörlerinde e-ticaret satışları bir önceki yıla göre %54 oranında büyüyerek, 22,9 milyar TL oldu.
* 2018’de sadece online perakende pazarı %41 büyüdü ve 20,8 milyar TL’ye yükseldi.
Öncelikle olmazsa olmaz kuralla başlayalım, şirket kurmak. Tabi mevcutta bir şirketiniz varsa, bu adımı geçtiniz bile. E-ticaret için şirket kurulmak istenirse şirket türü önemli değildir. Fiziksel mağazası olan bir şirket, farklı bir şirket kurmadan ürünlerini doğrudan e-ticaret mağazasında satışa sunabilir. Şahıs şirketi veya adi ortaklık kurmak, maliyeti en düşük seçenektir. Hedef pazarlarınız ve hedef kitleniz ile birlikte, size uygunluğuna göre, Limited ya da Anonim şirket olarakta ilerleyebilirsiniz.
Şimdiki adım ise yine olmazsa olmazlardan. Domain ve hosting alımı. Domain = Alan adıdır yani e-ticaret sitenize internet üzerinden hangi adresten erişileceğine karar vermelisiniz. Hosting ise e-ticaret yazılımı ile kuracağınız e-ticaret sitenizin barınacağı, yayınlanacağı sunucudur. Sunucu seçiminde kesinlikle SSL dediğimiz güvenlik sertifikası ile birlikte bandwith dediğimiz, trafik, hız ve veri tüketimini göz önünde bulundurarak bir paket seçmenizi öneriyoruz. E-ticaret için şirket kurarken internet sitesi ismi de tescil ettirilebilir. Bu süreçte alan adı (domain) ve web barındırma (hosting) hizmeti alınmalıdır.
Bu madde ise tamamen sizinle alakalı. Ürünlerin belirlenmesi. Hedef kitleniz hangi ürünleriniz ile ilgileniyor? Hangi ürünlerinizi hedef kitlenize ulaştırmak istiyorsunuz? E-ticaret, detaylı iş planı gerektirir. İnternetten hangi ürünler daha çok satılıyor? Hangi günlerde hangi ürünleri vitrine koymak gerekir? Rakip sitelerde neler yapılıyor? Bu ve benzeri soruların cevapları, iyi bir satış ve pazarlama hedefi için gereklidir.
İşte size destek verebileceğimiz temel noktalardan ilkine geldik. Buradan sonraki tüm maddelerde kontrol bizde :] Yani e-ticaret yapmak istiyorum diyorsanız, e-ticaret sitesi nedir sorunuza yanıt vererek biz bu noktadan itibaren devredeyiz. E-ticaret yazılımı desteği. E-ticarette internet sitesi, e-ticaret sitenizin UX / UI dediğimiz kullanıcı dostu tasarımı ve e-ticaret sitenizin hızlı çalışması, CMS paneli ile ürünlerinizi, fiyat bilgilerini, stok entegrasyonu algoritmalarını hızlı çalıştırması size kolaylık sağlarken, SSL ile güvenilk sertifikasının bulunmasıdır. SSL sertifikası, güvenli ödeme için kesinlikle gereklidir. Ayrıca domaininizin önüne sağlayacağı https'teki s harfi, secure yani güvenli site ile kullanıcılarınıza güven verecektir. E-ticaret şirketinizin internetteki vitrinidir. Bu sebeple altyapısının çok iyi olması gerekir. Sanal mağazanın mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarına göre yazılım geliştirilmelidir. Gerektiğinde yazılım güncellemeleri yapılabilmelidir. WooCommerce, shopify, opencart gibi hazır e-ticaret paketleri, hazır e-ticaret yazılımları gibi e-ticaret sitesi satın almanızı önermiyoruz çünkü arama motorları kod mimarisine önem veriyorlar. Bu tip hazır e-ticaret paketleri ve e-ticaret yazılımları kullanan e-ticaret sitesi örnekleri çokca var ve maalesef hem gelen eklentilerle güncellemeler yaparak kötü duruma düşüyorlar hem de google aramalarında aşağıya doğru gidiyorlar. Bizce özel tasarım e-ticaret sitesi yaptırmanız size ilk başta hazır e-ticaret sitelerine ya da hazır e-ticaret yazılımlarına göre çok az daha yüksek bir maliyet oluşturacak ama, sürdürülebilir bir e-ticaret sitesi ve e-ticaret yazılımı istiyorsanız bu sizin aradığınız çözüm olacaktır. İnternet sitesinin altyapısı, e-ticaret için büyük önem arz etmektedir. Ödeme sistemlerinin entegre edilmesi, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve sitenin mobil cihazlarla uyumu gibi birçok uygulama ve araç e-ticaret için vazgeçilmez faktörler arasında yer almaktadır.
Ödeme yöntemleri ve entegrasyonu: E-ticaretin en önemli faktörlerinden biri de ödeme yöntemleridir. İnternet sitesinde güvenli bir ödeme altyapısı kurulmalıdır. Kredi kartı ile ödeme sistemi, EFT veya havale, dijital cüzdan ve sanal POS gibi dijital ödeme yöntemlerinin altyapısı için bankalarla anlaşma yapmak gerekir. Kapıda ödeme yöntemini açıkcası hiç önermiyoruz. Bu hem alıcı hem de satıcı için risklidir. Ürünü satan mağaza için operasyonel yük oluşturmaktan başka bir şey değildir. Çünkü her kullanıcıyı iyi niyetli düşünmediğimizde, satıcı; ürünü adrese gönderdiğinde adreste bulunmama, ürün iadesi gibi en basit negatif geri bildirimler olur ve iade süreci satıcıya maliyet oluşturur. Havale / EFT ile birlikte e-ticaret için önerdiğimiz ödeme yöntemi kredi kartı ya da sanal kart ya da banka kartı kullanımı ile ödeme yapılmasıdır. iyzico Sanal POS gibi hazır ödeme alt yapıları ile tüm banka entegrasyonları kolayca e-ticaret sitenize entegre edilebilir ve tüm para birimlerinde ödeme yapabilir / tahsil edebilirsiniz.
Kurulum ve ürün maliyetleri: E-ticaret sitesinin kurulumu, tasarımı, yazılımı ve her türlü altyapı hizmetleri için bütçe ayırmak gerekir. Site uygulamaları ve ürün tedariki için iyi bir maliyet hesaplaması yapılmalıdır.
Geldik algı ve performans yöntemlerine. Dijital pazarlama araçları. En bilineni olan Adwords u kesinlikle duymuşsunuzdur. E-ticaret yazılımı ile e-ticaret sitesi kurmak ve ürünleri sergilemek, müşterilerin siteyi ziyaret etmesi için yeterli değildir. Sitede özgün metinsel içerikler yer almalı ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Pazarlaması (SEM) yapılmalıdır. Farklı amaçlarla kullanılan dijital pazarlama araçlarının entegre edilmesi de siteye internet trafiği çekmenin yollarındandır.
Dijital reklam ile devam ediyoruz. Reklam, tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi e-ticaret sitesinde de yani sanal dünyada da vazgeçilmez pazarlama yöntemlerinden biridir. Bu sebeple dijital pazarlama faaliyetleri ile hem dijital platformlara hem de sosyal medya reklamlara önem verilmelidir. Hedef kitlenin en çok ziyaret ettiği sitelerde reklamların yayınlanması sağlanmalıdır. Google reklamları, Adsense, Admob bu anlamda en pratik reklam türüdür. Satışa sunulan ürün veya hizmetin, hedef kitleye iletilmesi için özel bir algoritma ile çalışan Google reklamları, anahtar kelimeler üzerinden hedef kitleye ulaşır.
Dijital Pazarlama Danışmanlığı ve Sosyal Medya İletişimi. E-ticaret sitesinin bilinirliği ve satışların artması için pazarlama önemli bir kalemdir. E-ticaret sitesinin dinamikliği ve tüketici trafiği için dijital pazarlama yöntemlerine başvurulmalıdır. Bu çalışmalar geleneksel reklam uygulamaları ile de yapılabilir. Sosyal medya iletişimi ve sosyal medya reklamları. E-ticaret sitesine müşteri bulmanın en pratik yollarından biri sosyal medyadır. Belirtmek isteriz ki, şu an dünyanın 2. en büyük arama motoru bir sosyal medya platformu olan Youtube! Çünkü Youtube, bir arama motoru mantığında işliyor ve aradığınız kelimeye istinaden eşleşen videoları size gösteriyor. Ayrıca Google; arama motoru sonuçlarında bir süredir Youtube videolarını ön sırada göstermeye başladı. Sosyal medya hesaplarından ilgi çekici görsel ve metinsel içerikler paylaşılmalı ve reklamlar yapılmalıdır. Tabi ki bu bir içerik planı dahilinde hazırlanmalı ve ilerlemelidir. Yeni takipçiler kazanmak için sosyal medya aktif olarak kullanılmalıdır.
Mobil ticaret ve gerekirse mobil uygulama: Mobil e-ticaret pazarı veya “m-ticaret”, her geçen gün artan bir ivme ile rağbet görmektedir. Bu sebeple e-ticaret sitelerinin pazarlandığı bir mobil uygulama, satışları artıracak, firmaya prestij katacaktır. Cihaza uygun özelliklerde tasarlanan ve güncellenen mobil uygulamalar, e-ticaret sitesinin temasına uygun olarak tasarlanabileceği gibi farklı bir tema ile de sunulabilir. Ürün veya hizmetlere her ortamda ulaşmanın aracısı olan mobil uygulamalar, marka sadakatine katkı sağlar. Fakat samimiyetle belirtmek isteriz, mobil uygulama her zaman önerdiğimiz bir adım olmayabiliyor. Neden derseniz, kendiniz gibi düşünün deriz. Kaç tane firmanın mobil uygulamasını telefonunuzda tutuyorsunuz? ;] En zor olan kısım işte tam da bu, marka olarak tüketiciyi sizin mobil uygulamanızı indirmeye ikna etmek. Eğer mobil uygulamada farklı kampanyalar yada indirimler yapmayacaksanız, mobil uygulama geliştirme maliyeti ve indirmek için harcayacağınız reklamların maliyeti sizi vazgeçirebilir.
E-ticaret deneyimleri ile deneyimsel alışveriş ve e-ticarette inovasyona gelelim. Burada google artırılmış gerçeklik arama sonuçlarından bahsetmenin tam sırası. Ürünlerinizi google arama motoru üzerinden, hiç bir artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirmeden ve müşterilerinize indirtmeden, mobil tarayıcı üzerinden deneyimletmek ister misiniz? Böylece müşterileriniz, ürünü kendilerine uygun olup olmadığını deneyimleyebilirler. Örneğin bir mobilya e-ticaret sitesi kurdunuz. Google artırılmış gerçeklik arama sonuçları ile müşterinize ürününüzü deneyimletebilirsiniz. Google artırılmış gerçeklik arama sonuçları temelde webAR
ile çalışır. Haydi size bir örnek yaşatalım. Mobilya e-ticaret artırılmış gerçeklik webAR deneyimimiz ile, satın almayı düşündüğünüz koltuğu evinizde deneyimlemek istiyorsanız, buraya dokunun, "activate ar" butonuna dokunun ve sorulan kamera izinlerini verin. Koltuğunuzu evinizin istediğiniz köşesine koyun ve dilerseniz satın almayı o an tamamlayın! Böylece koltuk almak için müşterilerin kafasındaki evde nasıl durur ya da kalkıp mağazaya gidip görmeliyim sorusu ortadan kalkarken, mobilya üreticileri e-ticaret artırılmış gerçeklik deneyimi ile ürünü deneyimleterek iade gibi operasyonel yüklerden kurtulmuş olacak.Bu arada belirtelim, Google arama sonuçları deneyimini yükseltmek istiyor ve yenilikçi e-ticaret sitelerini destekliyor. Yani google artırılmış gerçeklik arama sonuçlarını sitesine uygulayan e-ticaret sitelerini yukarıda gösteriyor. Bizden söylemesi ;] Google artırılmış gerçeklik arama sonuçları nasıl çalışır videosunu aşağıya bıraktık.
Ve geldik ürün gönderimi noktasına. Kargo hizmetleri. Sanal mağazadan yani e-ticaret sitenizden ürün satıldığında gönderileri müşterilere ulaştıracak kargo şirketleri ile anlaşma yapılmalıdır. Kargo şirketleri ile yapılan anlaşmaların içeriği, pazarda rekabet avantajı sağlayabilir.
Fiziksel bir mağazanız var ise, örneğin kendi dükkanınız, deponuz yada avm mağazanız var ise, click and collect ile de internetten öde, mağazadan al gibi seçenekler de müşterinize sunabilirsiniz. Buna omni e-ticaret yada multichannel yani çok kanallı e-ticaret sistemi denir.
Omni e-ticaret destekleyen bir diğer unsur ise Online pazar yerleri. E-ticaret sitesi açtıktan sonra yerel veya küresel perakende sitelerinde yani pazaryerlerinde de mağaza açarak e-ticarete adım atabilirsiniz. Bu; sipariş alınması, kargo ve iade süreçleri gibi konularda tecrübe ile birlikte ciro ve müşteri de kazandıracaktır.
Çevrimiçi pazaryerleri özellikle küçük işletmeler veya e-ticaret sitesi açma ve yönetme konusunda yeterli sayıda personel barındıramayan işletmeler için büyük avantajlar sağlamaktadır. Örneğin; Kars’taki bir giyim mağazası Edirne’deki tüketiciye ürün satabilmektedir. Farklı yerlerde fiziksel mağaza maliyetlerine katlanmadan ürün pazarlama imkanı vermektedir. Böylece çok geniş bir kitleye ulaşılabilmektedir. Bu pazaryerlerinde mağaza açmanın maliyetleri çok düşüktür. Bunların dışında rakip firmaları gözlemleme yaparak satış stratejisi belirleme fırsatı vermektedir.
Çevrimiçi pazaryerleri, son yılların en popüler e-ticaret platformları arasında yer almaktadır. Bu platformlar, ticari işletmelere online mağaza açarak, ürünlerini satışa sunma fırsatı vermektedir. Bu alanlarda satış yapmak için farklı oranlarda komisyon ödemek gerekmektedir. Çevrimiçi pazaryerlerinin ödeme alma ve ödeme yapma kriterleri farklılık göstermektedir. Pazaryerleri üzerinden satış yapabilmek için ticari bir kimliğe sahip olmak gerekmektedir. Gerekli şartları karşılayabilen firmalar, e-ticaret sitesi üzerinde mağaza açarak satış yapabilmektedir.
Çevrimiçi pazaryerlerinin dezavantajları da vardır. Açılan her mağaza için aylık komisyon veya mağaza bedeli ödemek gerekmektedir. Ayrıca, hedef kitle ile birlikte her kesimden tüketici aynı ortamda ürün aramaktadır. Bu sebeple bu pazaryerlerinde ön sıralara çıkmak için reklam ücretleri ödenmesi gerekmektedir.
Gelelim son günlerin modası dropshipping'e. Drop Shipping’de tüketicilere e-ticaret sitesi üzerinden farklı ürünler sunulur. Tüketici bir ürün satına aldığında satıcı firma siteden gelen siparişi tedarikçi firmaya yönlendirir. Tedarikçi de ürünü tüketiciye gönderir. Tedarikçi firma, satmak istediği ürünlerin görsel ve metinsel içeriklerini ve bilgilerini Drop Shipping satışı yapmak isteyen firmaya gönderir. Bu firma da kendi e-ticaret sitesine bu ürünün içeriklerini ekler. Drop Shipping, “stoksuz satış” demektir. Ürün satışı için stok tutulmaz. Bunun yerine gelen siparişler tedarikçi firmaya yönlendirilir ve ürünler tedarikçinin deposundan müşteriye ulaştırılır. Düşük sermaye ve işletme giderleri olan Drop Shipping, özellikle e-ticarete yeni başlayan yatırımcılar veya girişimciler için ideal bir e-ticaret satış alternatifidir.
E-ticaret sitelerinde en önemli noktalardan birisi, üstte belirttiğimiz Müşteri deneyimi. Müşterinin firmaya bağlılığı ve verdiği değeri ifade eder. Her müşteri, mağaza veya firma için geliştirdiği deneyimlerini sosyal medyadan arkadaşlarına, ailesinden tanımadığı insanlara kadar herkesle paylaşabilir. Bu durum, firma için olumlu veya olumsuz sonuçlar doğurabilir. Müşterinin firmayla etkileşimini ifade eden müşteri deneyimi, bir anlamda müşteri firma imajı veya algısıdır.
Tabi burada Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) unutulmaması gereken en önemli adımdır. KVKK işletmelere, bilgi gizliliği ve erişilebilirliği gibi konularda çeşitli sorumluluklar yükleyen bir kanundur. Kanun, kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasları düzenler. KVKK kapsamında farklı kaynaklardan gelen veriler için bir strateji oluşturulması gerekir. Ağ sistemlerinden sürdürülebilir teknolojik uygulamalara kadar farklı dijital sistemleri içerir.
Sonrasında google analytics ile birlikte sitenizin performansı ve conversion rate dediğimiz, Dönüşüm Optimizasyonu ele alınmalıdır. Bir e-ticaret sitesine gelen ziyaretçilere satın alma veya üye olma gibi işlemleri yapmasını sağlama oranıdır. Potansiyel müşterileri kullanıcıya dönüştürme oranını artırmak için uygulanan sistematik faaliyetleri ifade eder.
İster B2B e-ticaret [Business to Business: işletmeden işletmeye] ister B2C [Business to Consumer: işletmeden tüketiciye] e-ticaret fark etmez, dijital dünyanın en önemli konularından olan siber güvenlik, bilgi ve bilgisayar sistemleri güvenliğini içeren geniş bir kavramdır. Tüketicilerden hükümetlere kadar bilgisayar sistemleri üzerinden işlem yapan herkesi ve her kurumu ilgilendirir. Kişilerin, şirketlerin veya özel ve kamu kurumlarının, kritik bilgilerinin siber saldırılardan korunması uygulamalarıdır. Siber güvenlik öğeleri arasında finansal sistemlerin güvenliği ilk sırada yer almaktadır.
Dilerseniz, müşteri ilişkilerinde canlı destek için Live Chat yani canlı destek ve Chatbot kullanabilirsiniz. “Chat” ve “robot” terimlerinden türetilen chatbot, algoritma tabanlı bir yazılımdır. İnternet sitelerinde kullanıcılara yardımcı olmak için geliştirilen basit asistanlar, chatbot kapsamında değerlendirilir. Yardımcı ses yazılımları, otomatik cevap verme uygulamaları ve canlı destek yazılımlarını içeren yapay zeka tasarımlarıdır.