Günümüzde otomotiv sektöründe sanal gerçeklik ve otomobil markaları için sanal gerçeklik kavramlarında hem çalışan hem de müşteri odaklı değerlendirildiğinde 2 jenerasyon ön plana çıkıyor. Z ve Y jenerasyonları yani Z ve Y kuşakları. 1980 ve 1999 yılına kadar doğan nesli kapsayan, düşünmeyi ve üretmeyi seven, sorgulamaya açık Y kuşağının favori teknolojisi akıllı telefonlar iken, 90’ların son dönemini de içine alarak 2000’lerde doğan, kişisel hırslarına düşkün, internet kuşağı milenyumun çocukları Z kuşağının gözde teknolojileri ise AR/VR. BofA Merrill Lynch Lobal Research’in de paylaştığı kuşaklar bazında teknolojik gelişmeleri gözden geçirdiğimizde, yön veren teknolojik gelişmeler sırasıyla, araba, televizyon, PC, akıllı telefon ve AR/VR yani Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik.
Şu an popülasyonun 32%’sini de Z kuşağının oluşturduğunu göz önüne alırsak, otomotiv sektöründe sanal gerçeklik ve otomobil markaları için sanal gerçeklik kavramlarında yakın bir dönemde hem satın almada hem de kurumsal organizasyon gelişmelerinde en çok söz sahibi olacak grup Z kuşağı. Buradan varacağımız sonuç; Z kuşağının alışkanlıkları, ilgisine göre otomotiv şirketleri araçlarını, çalışma ortamlarını, çözümlerini şekillendirmeli. Otomotiv sektöründe sanal gerçeklik ve otomobil markaları için sanal gerçeklik konusunu örneklerle anlatmaya çalışalım.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik ve Otomobil Markaları İçin Sanal Gerçeklik kullanım alanları olarak ilk akla gelenler pazarlama, satış, üretim, tasarım, eğitim gibi alanlar. Bir özet video ile giriş yapalım. Sonrasında Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik ve Otomobil Markaları İçin Sanal Gerçeklik konusunda derinlere ineceğiz.
Otomobil markaları caddelerde, AVMlerde, showroomlarında araç sergilemeyle başlayalı uzun yıllar oldu. Z kuşağına kadar herkes geliyor, bakıyor inceliyor vs. Fakat Z kuşağı ne diyor? "Araç ile Deneyim Yaşamak İstiyorum." Showroom ya da AVM içerisinde statik duran araçla sanal gerçeklik ile deneyim yaşatabilmek mümkün. İşte tam da burada otomotiv sektöründe sanal gerçeklik ve otomobil markaları için sanal gerçeklik muhteşem bir çözüm oluyor. VR gözlükleri sayesinde VR gözlüğü takan kişi; arabanın içindeymiş hissiyle sanal gerçeklik teknolojisi ile deneyimlenen otomobil ile trafikte yol alabiliyor. Kafasını 360 derece çevirdiği her yönde aracın ilgili bölümünü görüyor. Katalog değil, tamamıyla birebir aracı ve yol deneyiminin aynısını Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Kullanımı daha doğrusu Otomobil Markalarında Sanal Gerçeklik kullanımı ile deneyimletebiliyor.
Örneğin sergilenen araç sürücüsüz yani sektör deyimi ile otonom bir araçsa, Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Kullanımı sayesinde, yani Otomobil Markalarında Sanal Gerçeklik kullanımı ile trafikte sanal olarak sürücüsüz araç deneyimini VR ile yaşıyor. Sanal gerçeklik ile 360 derece VR teknolojisi ve 3D modelleme ile her gün yol aldığı trafikte gider gibi deneyimleyerek, yol alıyor. Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Kullanımı ve Otomobil Markalarında Sanal Gerçeklik kullanımı ile deneyime odaklanıyor, kumandadan sileceklere inceleyebiliyor, kapıyı el hareketiyle açıyor, kapatıyor. Direksiyonu, kapıları, iç mekanı, göstergeleri kafasını 360 derece hareketle tüm detaylarıyla inceleyebiliyor.
Hatta VR Konfigürator (Virtual Reality Car Configurator) sanal gerçeklik yazılımımız ile hayalindeki aracın renk, tampon, iç döşeme alternatifleri, aksesuar gibi özellikleri ile konfigüre ederek, hayal etmenin ötesinde görebiliyor.
Pencerenin diğer tarafından bakalım. Üretim hattında çalışacak yeni ekibe ya da teknolojik yenilik yapılmış hattın çalışanlarına VR Gözlük ile sanal gerçeklik iş eğitimi yapılabilir. Yeni ekip, sanal gerçeklik dünyasında daha önceden 3D modelleme ile hazırlanmış üretim hattının makinelerin, içinde kendilerini buluyor ve daha önce hiç yaşamadıkları bir eğitim deneyimi ile birlikte makine deneyimini sanal gerçeklik üzerinden yaşıyorlar. VR Gözlükleri ile üretim hattını durdurmadan, fabrikaya inmeden, eğitim odalarında sanal gerçeklikle iş eğitimi alabiliyorlar.
Ünlü otomobil üreticisi SEAT, üretimde sanal gerçeklik kullanımı ve tasarımda sanal gerçeklik uygulamalarının başarılı bir entegrasyonu ile Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Kullanımı ve Otomobil Markalarında Sanal Gerçeklik kullanımına güzel bir perspektiften yaklaştı. Seat, tasarımda sanal gerçeklik teknolojisi kullanarak araç üretiminde zaman tasarrufu yaparak prototip üretim süresini 30% oranında azalttı. Bir otomobil nihai tüketici ile buluşmadan önce ortalama olarak 600 kez revize ve iyileştirme operasyonuna maruz kalıyor. Üretimde Sanal Gerçeklik Kullanımı, ürün tasarımı noktasında da faydalı hale geliyor. Üretimde Sanal Gerçeklik kullanımı ile oluşturulan üretimde sanal gerçeklik endüstriyel tasarımlarının 90% ı tekrar kullanılabilir hale geliyor. Ayrıca, üretimde sanal gerçeklik kullanımı sayesinde, iş süreçlerindeki iyileşirken, hata payı da minimize ediliyor.
Türkiye ve Litvanya merkezli Sanal Gerçeklik Ajansı yani diğer bir tabirle VR Ajansı Nsocial olarak hazırladığımız projemizi gururla sunarız. Subaru için otomotiv sektöründe sanal gerçeklik ve otomobil markaları için sanal gerçeklik teknolojisi ile hayata geçirdiğimiz sanal tur teknolojisi ile 7/24 açık bayi deneyimi yaşatan Subaru Sanal Showroom'u detaylıca Sanal Showroom projemizin sayfasında paylaştık, kullanıdığımız teknik ve proje amacını detaylıca okuyabilirsiniz. Fakat biz yine de kısa bir özet ile Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına bir örnek olarak paylaşmak istedik.
Subaru Sanal Showroom projemizde Subaru'nun VR Gözlüklerine ihtiyaç duymadan webVR ile çalıştığımız web sitesi üzerinden, Subaru modellerini içeriden ve dışarıdan 360 derece görüntüleyebilir ve markanın teknolojileri ve marka geçmişi hakkında bilgi alabilirsiniz. Test etmek istediğiniz araç için en yakın bayiden bir test sürüşü talep edebilirsiniz.
Sanal Gerçeklik firması Nsocial olarak araçların içindeki ve dışındaki farklı noktalardan 360 derece fotoğraf çekimi ile içeriğimizin temelini oluşturduk. Daha sonra WebVR ve VR gözlüklerle uyumlu olarak geliştirdiğimiz VR yazılımımızla bir Sanal Tur deneyimimiz oldu.
Markanın ve modellerin benzersiz özelliklerini fotoğraf, video, metin ve sesle destekledik ve 360 derecelik bayi deneyimini ses ve görsel öğelerle etkileşimli olarak destekledik.
360 derece video çekimi, vr video çekimi ve 360 fotoğraf çekimi sırasında satıcıda bulunmayan araçlar için farklı renk alternatifleri göstermek üzere bir renk yapılandırıcısı da entegre ettik. Elbette, modellerin fotoğraf galerilerini eklemek mümkün olmayacaktı.
Subaru'nun maceraperest ve güvenli dünyasında keyifli bir gezintiye çıkan ziyaretçiler,araç içi detaylardan videolu anlatımlara, zengin içeriklerle hem bilgi ediniyor hem de modelleri daha yakından tanıyor.
Subaru markasının globalde ilk kez Nsocial tarafından gerçekleştirilen webVR destekli Sanal Tur VR yazılımı ile desteklenen Sanal Showroom projesi ile Subaru satın almak isteyenler, 7/24 açık sanal showroom ile istedikleri an ve istedikleri yerden 360 derece interaktif olarak otomobilleri detayları ile inceleyebilir ve zaman kaybetmeden konforlarından ödün vermeden dakikalar içinde bayileri ziyaret edebilirler. p>
Markanın modellerine dair tüm detayları, kolay tüketilebilir içeriklerle sunan Sanal Showroom platformunda tüm ziyaretçiler, yönlendirici ikonlar sayesinde merak ettiği konu ile ilgili bilgiye kolaylıkla ulaşıyor. Modellerin iç ve dış görünümlerini farklı açılardan inceleme, donanım hakkında bilgi edinme, teknik detayları inceleme gibi ihtiyaçları videolu anlatımlarla desteklemek; platforma, ziyaretçilere en kısa zamanda en detaylı bilgiyi verebilme kabiliyetini kazandırıyor. Araç fiyatlarını inceleme, yetkili satıcılar hakkında bilgi alabilme, test sürüşü talebinde bulunma, Subaru'nun dijital pazarlama hedeflerini baz alıyor, fonksiyonlarıyla bu hedeflerin gerçekleşmesine katkı sağlayan, son teknoloji, tasarım, yazılım trendlerini takip eden yeni bir dijital varlık olarak konumlanıyor.
Projemiz webVR destekli Sanal Tur VR yazılımı ile desteklendiği için markanın web sitesinde, akıllı telefonlarda ve VR gözlüklerde çalışabildiğinden, Subaru'nun web sitesi trafiği de% 13 arttı ve bayisi olmayan illerden gelen taleplerde% 26 artış oldu.
Sanal Showroom'un Avantajları
* Her yerden, markanızın showroom bulunmadığı şehirlerden bile erişilebilir
* 7/24 açık ve erişilebilir
* SIFIR işletme maliyetleri
* SIFIR çalışan maliyeti
* Etkileşimli
* Deneysel
* "Bayideymiş gibi" 360 derece bir showroom deneyimi hissetmenizi sağlar
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarından ikinci örneğimiz yine Sanal Gerçeklik Firmalarından Nsocial'dan. Yani bizden :] İstanbul'da 360 derece video çekimi ve test sürüşüyle yeni Range Rover Evoque deneyimini yaşayın.
Dünyanın en prestijli otomobil markalarından Land Rover, Range Rover Evoque'un 2.0 Dizel lansman ve test sürüşünün 360 video çekimini Türkiye'nin olağanüstü otomobil vloglarından biriyle tamamladık. sürücü ve otomobili 360 derece video çekimimizde anlatan kişi aynı zamanda, en etkili otomobil youtube vlog'unun sahibidir.
Range Rover Evoque'un 360 derece video çekimini hem Facebook ve Youtube'da hem de web sitelerinde yayınlanmak üzere 4K çözünürlüğü ile 360 derece video teknolojisi ile yaptık. Böylece otomobile dair sunroof, bagaj, diz mesafesi gibi detayları, otomobili görmeye gitmeden birebir olarak izleyiciler görebildi. Diyelim otomobili almak istiyorsunuz ama bayiye gidecek zaman yok. Ya da size en yakın bayide bu otomobil bulunmuyor. araba 360 derece video çekimi işte tam da burada sizin ihtiyacınıza hizmet ediyor. Ayrıca marka için de hem yenilikçi hem de ses getirecek bir teknoloji olan otomobil 360 derece video çekimi teknolojisi ile sosyal medyanın en ünlü otomobil gurusunun vlogunda yer alarak milyonlarca kişiye farklılaşan bir deneyim yaşatıyorsunuz. En etkin 360 derece deneyimi için otomobil 360 derece video test sürüşünü YouTube uygulamasında izleyin veya Chrome tarayıcıyı bilgisayarınızda 4k çözünürlükte deneyimleyin.
Toyota VR Deneyimi Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarından bir diğeri. Arabanız bozulursa ve bir ayı tarafından ziyaret edilirseniz ne olur? Bu ve daha fazlası, Toyota'nın tehlikeli ortamlarda araba güvenilirliği mesajı veren sürükleyici VR deneyimleridir. Korkunç bir sürüş deneyimi, potansiyel bir müşteriyi başka bir marka yerine bir markadan araç satın almaya ikna edebilir mi? Bu sorunun cevabı Toyota'dan geliyor. Deneyimin sloganı şudur: “Arabanız açılan bir asma köprü ortasında dursaydı ne yapardınız? Motorunuz aniden birinin önüne verdiyse, ailenizi bir ayıya karşı savunur musunuz? Sana zarar vermek isteyen bir çeteyle savaşabilir misin? ”. Toyota VR Deneyimi, her ikisi de ortak otomobil temasının mümkün olan en kötü noktada kırılmasıyla dört senaryoya sahiptir. Sonra şirket rastgele Toyota müşterileri seçti ve onları gelip sanal gerçekliği deneyimlemeye davet etti. Sahip oldukları şey muhtemelen pazarlık ettiklerinden daha fazlası.
Volvo'nun "Swedish Moment" (İsveç Anı) isimli VR Deneyimi; Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamaları olarak gerçekten iyi bir pazarlama kampanyasıydı. Ağustos 2014'te Stockholm'de Artipelag'da tamamen yeni Volvo XC90'ın piyasaya sürülmesinden sonraki VR deneyimi olan “İsveç Anı” nın 360 video versiyonu. Başlangıçta, gerçek zamanlı oluşturulan, sürükleyici VR deneyimi Oculus Rift (Geliştirme Kiti 2) platformunda sergilendi. Daha sonra tüm dünyadaki motor şovlarında ve etkinliklerde halka sunuldu.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına önem veren marka Toyota ile tekrar birlikteyiz. Toyota yine müşterilerin Toyota CHR lansman kampanyası için VR ile piyasaya sürülmeden önce VR'deki aracı dijital olarak keşfetmelerine ve kişiselleştirmelerine izin verdi.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına bir örnek İngiliz süper spor otomobil üreticisi McLaren'den geliyor. Tabi McLaren'in odağı lüks ve performans. Haliyle Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarını ürün tasarımı noktasında etkin olarak kullanıyor marka. Tipik tasarım süreci bir toplantı ya da üç tanesiyle başlar ve bunu konsept eskizleri takip eder. Bir tasarım onaylandığında, bir kil modeli oluşturulur. Bundan sonra, tasarımı daha da hassaslaştırmak için daha pahalı bir model kullanılır. Bu, tasarımcıların ve mühendislerin genellikle çatıştığı noktadır. Ok şeklindeki bir araba, aerodinamik sürtünmeyi minimumda tutmak için harika olurdu, ancak güvenlik gereksinimlerini karşılamak pratik değildir ve olası değildir. İşte yeni sanal gerçeklik yazılımı devreye giriyor. VR Gözlüklerini takın ve 360 derece baş hareketlerinize göre ayarlandığı bir 3D ortama taşının. Sol kontrol çubuğu, doğru olanla bükülebilen, hareket ettirilebilen ve manipüle edilebilen çizgiler çizmenizi sağlar. Daha sonra bir düğmeye basarak dijital ortamınızın etrafında zıplayabilirsiniz. Dünyaca ünlü lüks ve süper otomobil üreticisi İngiliz McLaren, spor araba ve süper araba tasarımını hızlı izlemek için vr ile birlikte çalışıyor.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarının belki de en yaratıcılarından biri Audi’den otomobilde sanal gerçeklik deneyimi ile geliyor. Audi e-tron’un arka koltuğuna oturup, VR gözlüklerini takan yolcular, 360 derece VR teknolojisi ile Disney Games ve Interactive Games tarafından geliştirilen “Marvel’s Avengers: Rocket’s Rescue Run” adlı 360 derece VR video ile hazırlanmış dijital içerik ile bir anda uzayın derinliklerine dalıyor. Audi e-tron bu andan sonra Galaksinin Koruyucuları (Guardians of the Galaxy) karakterleri tarafından yönetilen bir uzay gemisine dönüşüyor. Audi e-tron’un her hareketi anlık olarak VR gözlüğüne yansıtılıyor. Yolcular gemide “Avengers: Endgame” filminin karakteri olan Rocket ile uzayda göktaşı bölgesinde doğru yol alıyor. Örneğin, otomobil sert bir dönüş yaptığında yolcular sanal gerçeklikte karşısına çıkan bir uzay gemisini geçiyor. Otomobil hızlandığında, uzay gemisi de hızlanıyor.
Audi VR deneyimi ile otomobilde sanal gerçeklik deneyimi sunarken aracın hareket verilerini, sanal gerçekliğe aktaran ve dijital içerik geliştiricilerinin otomobil içinde deneyimlenecek içerikleri yaratmasını sağlayan bir sanal gerçeklik yazılımı ile sinema filmlerinden, oyunlara, tarihi şehirlerden birçok konuda eğitim içeriklerine kadar milyonlarca içerik otomobiller içinde sanal gerçeklik ile deneyimlenebilecek. Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarından Audi VR Deneyimi; önümüzdeki üç yıl içinde arka koltuktaki yolcular için standart VR gözlükleri kullanarak yeni eğlence türünü piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarının başarılı bir temsilcisi de Ford. Sanal Gerçeklik ile Tasarım süreçleri hızlandıracak bir yöntemin öncüsü oluyor. Bu fikrin arkasında ise şirketin çalışanlarının, dünyadaki diğer insanlarla sanal gerçeklik ile gerçek zamanlı olarak iş birliği yapabilmesi yatıyor. Co-Creation adı verilen program ile birlikte dünya genelindeki 5 Ford tasarım stüdyosunda, dünyadaki birçok Ford mühendisi, aynı proje üzerinde ayarlama yapabilecek ve sanal gerçeklik ile beraber çalışabilecek. Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamaları sayesinde iş akışı uygunluğu, gerçek zamanlı ortak çalışma yeteneği ve işbirliği konularını detaylıca uyguluyor. Tasarımcılar, gerçek zamanlı geri dönüşlerle çizim yapabilecek ve 3 boyutlu modeller ile yani 3D modellemeler oluşturabilecek. Ford’un açıklamalarına göre, mühendisler VR Gözlükleri ile, tasarım araçlarında değiş tokuş yapabilecekler. Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarından sanal gerçeklik ile tasarım sürecinin aylarca çalışma gerektirdiği ancak yeni sistemle bu süreyi 40 saate indirebiliyor.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına bir örnekte DS Automobiles'den geliyor. DS, showroomlarını ve otomobil satın alma deneyimini, bütün modelleri için “DS Virtual Vision” sürükleyici sanal gerçeklik uygulaması kullanarak farklılaştırıyor. DS Automobiles, “Virtual Garage” uygulamasını kullanarak “DS Virtual Vision” ı ortaya çıkardı ve bu sayede tüketicilerin hem DS 7 CROSSBACK hem de diğer modelleri deneyimlemesini sağladı. Çoğu müşteri ya da potansiyel müşteri, yılda en fazla iki defa otomobil bayisine uğruyor. Sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde otomotiv markaları hem perakende noktası hem de tüketici için bu deneyimi VR Gözlükleri ile farklılaştırabiliyor. DS Automobiles, Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına güzel bir örnek ile sanal gerçekliği kullanarak, tüketicileri ve potansiyel müşterilerini DS 7 CROSSBACK ile deneyim yaşatarak buluşturuyor; tüketiciler hem bu modelle hem de diğer DS modelleri ile akılda kalıcı bir etkileşim yaşıyor ve DS 7 CROSSBACK’i keşfetme şansı yakalıyorlar. DS Automobiles bu şekilde bayilerindeki alanı daha etkin kullanarak deneyimsel pazarlama stratejisi ile satışları arttırıyor. DS Automobiles; Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarından sanal gerçeklik yani VR teknolojisi ile sanal olarak Paris’teki Place de la Concorde’a potansiyel müşterilerini götürüldü ve burada DS 7 CROSSBACK SUV La Première modelini, şirketin fiziksel olarak aynı mekanda mevcut araçları yanında deneyimleterek, resmi lansman esnasında güzel bir Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarından en farklılaşanlardan birine imzasını attı. Ziyaretçiler DS 7 CROSSBACK'in etrafında dolaşıyor, içinde oturabiliyor, iç ve dışında yer alan ve ürünü farklılaştıran özelliklerini, başlarına takacakları VR Gözlüğü ile gerçekçi bir şekilde deneyimleyerek keşfedebiliyorlar. Böylece tüketiciler, hayallerindeki DS aracını sanal gerçeklik ortamında renk, model, donanım ve ekipmanları seçerek Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamaları sayesinde tasarlayabilecekler.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına ayak uyduran markalara BMW'de eklendi. Yeni BMW 3 Serisi, Yeni BMW X5 , Yeni BMW X7, Yeni BMW 8 Serisi ve Yeni BMW Z4 modellerini BMW’nin VR deneyimi sayesinde sanal gerçeklik teknolojisi ile sanal ortamda deneyimlenebiliyor. BMW Showroomlarında ve Covid-19 öncesi dönemde Zorlu AVM ve Bomontiada'da yapılan etkinlikte sanal gerçekliğin geldiği en üstün teknoloji ile donatılan Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına güzel bir örnek olan BMW VR Deneyimi Noktası’nda BMW’nin en yeni modelleri sanal gerçeklik teknolojisi ile inceleme şansını yakalayan müşteriler ve potansiyel müşterilerini büyüledi. BMW VR Deneyimi, BMW modellerini kokpitinden iç tasarımına, gövde renginden aksesuarlarına kadar tüm detaylarıyla sanal gerçeklik teknolojisi ile 360 derece araçları inceleyebilme ve deneyimleyebilme imkanı sunarak müşterilerin hayal ettikleri BMW’yi etkileyici bir şekilde keşfetme imkanı sağlayarak, hayalin ötesine geçiriyor ve gözlerinin önüne getiriyor.
Otomotiv Sektöründe Sanal Gerçeklik Uygulamaları ve Otomobil Markaları Sanal Gerçeklik Uygulamalarına bir örneğimiz de Türk Traktör'ün Sanal Gerçeklik Laboratuvarları. Sanal Gerçeklik (VR- Virtual Reality) Eğitim Laboratuvarları Projesi, TürkTraktör'ün Endüstri 4.0 dönüşüm çalışmaları kapsamında Eğitimde Dijitalleşme noktasından hareketle hayata geçirildi. TürkTraktör bu kapsamda hayata geçirdiği ‘Sanal Gerçeklik (VR- Virtual Reality) Eğitim Laboratuvarları’ ile çalışanlarına, stajyerlerine, müşterilerine ve bayilerine mesleki eğitimleri sanal ortamda veren öncü şirket olarak ‘bir ilk’e imza attı. Sanal Gerçeklik eğitimleri ile iş kazalarının önlenmesi, hurda maliyetlerinin azaltılması ve aynı zamanda kalite problemlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sanal Gerçeklik Eğitim Laboratuvarları ise TürkTraktör'ün, mevcut eğitim metotlarını gözden geçirmek üzere Hacettepe Üniversitesi ile birlikte yaptığı yoğun saha çalışmaları sonucunda kuruldu. Bu süreçte hedef kitle üzerinde yapılan araştırmalar, çalışanların büyük bir kısmının Y kuşağı olduğunu gösterdi. Tüm eğitim tasarım süreci de bu hedef kitlenin değişen ihtiyaç ve öğrenme şekilleri doğrultusunda gerçekleştirildi. Laboratuvarlarda eğitime katılan çalışanlar, öncelikle 2 boyutlu ve 3 boyutlu ortamda detaylı bir eğitim alıyor. Bu aşamada, çalışanlar Sanal Gerçeklikle İş Güvenliği ve VR İSG ve kalite açısından tüm detayları ve püf noktalarını öğreniyor. Sanal Gerçeklik İş Eğitimi uygulaması ile her çalışan VR Gözlükleri ile eğitimin uygulama kısmını gerçekleştiriyor. TürkTraktör'ün "Sanal Gerçeklik Eğitim Laboratuvarları", özellikle işitme engelli çalışanların da mesleki ve teknik gelişimini ciddi anlamda destekleyen çok yararlı bir platform olarak ayrı bir önem taşıyor.
Sanal Gerçeklik, kısacası, VR özetle Deneyim Pazarlamasıdır. sanal gerçeklik firması nsocial veya vr firması nsocial, markaların ürünlerini veya hizmetlerini müşterilerine veya potansiyel müşterilerine deneyimler yaşatan sanal gerçeklik çözümleri ve sanal gerçeklik yazılımları geliştirir. VR şirketi yani Sanal Gerçeklik şirketi Nsocial, Geliştirdiği Sanal Gerçeklik çözümleri, sanal gerçeklik uygulamaları ve sanal gerçeklik yazılımları ürettiği yaratıcı içerikler olan 360 derece video çekimi ve 3d oyunlaştırma ile zenginleştirerek tamamlar. İşte bu yüzden uçtan uca sanal gerçeklik firmasi yani vr firması tam anlamıyla Nsocial'dır.
2012 doğumlu VR Firması Nsocial, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Özbekistan, Katar, Suudi Arabistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren küresel olarak zenginleştirilmiş deneysel bir Sanal Gerçeklik şirketidir. Sanal Gerçeklik firması ve 360 derece video çekimi firması olarak, sanal gerçeklik çözümleri ve vr yazılımları geliştiriyoruz. VR şirketi olarak Üretimde sanal gerçeklik ile başlayarak, İnşaat & Gayrimenkul Emlak, Turizm, Spor, Belediyeler ve Resmi Kurumlar, Fabrika, Üretim, Eğitim, Pazarlama, Perakende, Lojistik, Enerji gibi bir çok sektörde global markalara sanal gerçeklik şirketi olarak hizmet veriyoruz.
Örneğin, Özbekistan'da faaliyet gösteren ülkenin en büyük inşaat ve emlak şirketi olan DreamCity Development, uçtan uca VR Şirketi olarak 360 derece 3D Modelleme, 360 derece 3D Animasyon, VR Oyunlaştırma, Sanal Gerçeklik Oyunlaştırma, 360 derece video çekim içerik üretimi ve yazılım teknolojilerini birleştirerek tamamladığımız projesinde Sanal Gerçeklik firması Nsocial'ı tercih etti. Satış operasyonlarında Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisini kullanarak, yatırım yapmak istedikleri gayrimenkulleri fuarlarda, satış ofislerinde, yabancı pazarlama faaliyetlerinde, web sitelerinde, sosyal medya pazarlamasında, dijital pazarlama faaliyetlerinde deneyimleyebilir ve satabilir halde aktif olarak kullanıyorlar. Sanal gerçeklik yazılım geliştirme, sanal gerçeklik içerik oluşturma ve tüm süreçleri uçtan uca yöneten tam hizmet VR firması Nsocial olarak bu projede imzamızın olması bizim için önemli, çünkü Özbekistan'ın ilk VR projesine Sanal Gerçeklik Firması Nsocial imzasını attı.
Teknik olarak, sanal gerçeklik terimi 360 derece video çekimi yani vr video çekimi ve 3D modelleme ile desteklenen bir Müşteri Deneyimi'dir."Sanal Gerçeklik Nedir?" "Hissedilen teknoloji" sorusuna Sanal Gerçeklik Şirketi olarak cevap veriyoruz.
Tabii ki, oyunlaştırma ve Sanal Gerçeklik İş Eğitim Simülasyonundan bahsetmeden geçemeyiz. Özetle Sanal Gerçeklik Firması, markaların İnsan Kaynakları, Öğrenme, Üretim, Satış, İş Geliştirme, Pazarlama ve Kurumsal Departmanları ile projeler yürütmektedir. Gördüğünüz gibi, Sanal Gerçeklik Şirketi'nin neredeyse tüm departmanlarla çalışabilecek geniş bir hedef kitlesi var.
Örneğin, Türkiye'nin en büyük moda perakendecisi Defacto'nun İnsan Kaynakları Sanal Gerçeklik İş Eğitimi projesini tamamladık. Projemizin amacı yeni işe alınan personelin sanal gerçeklik ve 360 derece video çekimi ile iş oryantasyonu, zaman kaybetmeden ve verimlilik kaybetmeden yenilikçi bir yolla anlatmaktı. 30 ülkede faaliyet gösteren Defacto, 503 mağazası, 14.000+ çalışanı var. Projemiz 360 derece vr insan kaynakları oryantasyonu ile farklı şehir ve ülkelerdeki showroomlarda yeni işe alınan çalışanların iş oryantasyonuna odaklamaktı.
Temel sorun, farklı ülkelerden / şehirlerden yeni çalışanları İstanbul'daki merkeze götürmekti. Bu masraflıydı, zaman harcıyor ve verimliliği düşürüyordu.
360 derece video çekimi ile iş oryantasyonu sanal gerçeklik projesini deneyimleyebilirsiniz.
Çözüm kolaydı. insan kaynaklarında vr kullanarak. İstanbul'daki tüm departmanları da içeren 360 derece video çekimini ve post prodüksiyonunu tamamladık. Sonra genel merkezi departmanlara ayırdık. Her bir departmanın sorumluluklarının neler olduğunu kimin kim olduğunu açıklayan 2D metin infografikler ekledik. Sanal Gerçeklik firması olarak 360 derece video çekimi VR video çekimine sanal tur yazılımı uyguladık.
VR Firması olarak belirtmek isteriz ki; sanal tur yani vr tur yazılımı ile kullanıcılar tam kontrole sahipler. Sanal gerçeklik firması Nsocial olarak geliştirdiğimiz sanal tur vr turu; webVR, mobileVR ve vrheadsets olmak üzere tüm vr platformlar geliştirildi. Tüm platformlardan erişilebilir anlamına gelir. çalışanlar tüm merkezde yürüyebilir ve keşfedebilirler ya da sadece ilgili departmanlarını deneyimlemek isterse, zemini seçip doğrudan departmana gidebilirler. yöneticilerle tanışmak, bölümün sorumluluklarını okumak ve çok daha fazlası VR şirketi Nsocial tarafından uçtan uca planlandı ve uygulandı. sonra her mağazaya vr gözlüğü gönderdik. Sanal Gerçeklik firması Nsocial tarafından hayata geçirdiğimiz proje ile böylece Defacato çalışanları; departmanlarını keşfedebilir, yöneticileriyle görüşebilir ve genel merkezlerini mevcut illerindeki mağazalarından görebilirler.
İnsan Kaynaklarında Sanal Gerçeklik İş Eğitimi ve Kurumsal İnteraktif Öğrenme için Sanal Gerçeklik şirketi olarak bir diğer projemiz ise, demiryolları ve enerji sektörü ile çalışanların iş eğitimi oldu. sanal gerçeklik iş eğitiminde oyun senaryolarında yani oyunlaştırma ile interaktif eğitimi deneyimlediler. Ardından talimatları izlemeleri ve sorunu çözmeleri istendi. İlgili projelerin vitrin videolarını aşağıda bulabilirsiniz:
vr firması tabi ki ilk olarak vr içerik oluşturma sürecini hayata kusursuzca geçirmelidir. vr video çekimi. 360 derece video çekimi. 3d vr animasyon. 3d modelleme. sanal tur. panoramik fotoğraf gibi temel içerikleri oluşturmalıdır.
ilk kural: profesyonel sanal gerçeklik firması, uçtan uca hizmet verir. vr şirketi; vr içerik üretimi olarak zenginleştirilmiş, sürükleyici ve yaratıcı 360 derece video çekimi oluşturmak zorundadır. sanal gerçeklik şirketi Nsocial olarak bunu şöyle açıklarız: hedef kitlelerine dahil olan potansiyel müşterilere / müşterilere marka ürünlerini veya hizmetlerini deneyimleme ve bulma hissi veren yepyeni bir müşteri deneyimi süreci olarak özetleyebiliriz.
sanal gerçeklik firmasının temel hizmetlerinden 360 derece video çekimi, vr video ve Oyunlar sanal gerçekliğin kaynağıdır. Sanal Gerçeklik gözlükleriyle destekleyerek en iyi deneyimi sunduğumuz 360 derece video teknolojisinde, ok tuşlarını veya vr video oynatıcıya yerleştirilmiş tuşları kullanarak videonuzda 360 derece gezinebilir ve videonuzu herhangi bir açıdan çevirerek izleyebilirsiniz. eğer vr gözlüğünüz yoksa, akıllı telefonuzun ekranını sola ve sağa, yukarı ve aşağı çevirerek te izleyebilirsiniz. bir vr firması bunları size yaratıcı ve inovatif olarak sunmalıdır. Çünkü endüstri 4.0 ile birlikte dijital dönüşüm ve sanal gerçeklik yazılımları hayata geçiren sanal gerçeklik firması iş hayatınızda daha da çok yer kaplayacak.
sanal gerçeklik şirketi, sadece pazarlama ve iletişim departmanları ile çalışmaz. 3d vr oyunlaştırma ile, sanal gerçeklik ile iş eğitimi verebilir. Böylece çalışanlar, kurumsal öğrenme ve kurumsal eğitimde farklılaşarak motivasyonlarını ve iş performanslarını yükseltirken, iş kazaları ve sağlık riskleri de minimize olur. Ayrıca, firmalar için de iş eğitimi maliyetleri ve zaman planı gerektiren organizasyonların maliyetleri sanal gerçeklik şirketinin geliştirdiği vr yazılımı ve sanal gerçeklik teknolojileri ile düşer.
elbette, vr şirketi, markanın hedef kitlesini sanal gerçeklik yazılımı ve oyunları ile pazarlama stratejisine uygun olarak etkilemek için çevrimdışı vr oyuncuları, sanal turlar ve oyun gibi sanal yazılımlar geliştirmelidir.
sadece pazarlama, halkla ilişkiler veya marka iletişimi için değil, VR firması Nsocial ayrıca 360 derece İK eğitimiyle, İnsan Kaynakları ve Öğrenme departmanlarına interaktif öğrenme araçlarımızla zaman ve maliyet avantajları sağlayarak markanıza değer katar. Çalışanlarınız 360 derece video yani vr video veya Sanal Gerçeklik / Sanal Gerçeklik / VR teknolojisine dayanan oyunlaştırılmış hikayelerle yepyeni bir deneyim yaşarken, markanızla bağlarını da güçlendiriyorlar. Yazımıza dokunarak, Sanal Gerçeklik iş eğitimi ile interaktif kurumsal öğrenme hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
bir vr firması veya vr şirketi veya sanal gerçeklik şirketi biraz deli olmalı. yenilikçi ve özel projeler yaratmalılar. çılgın vr firması nsocial'ın neler yarattığını aşağıdaki oynatma listesine bakın.
Sanal Gerçeklik Şirketi yani VR Şirketi; deneyim ajansıdır. Markalar veya kurumlar sağlamak istedikleri deneyimleri VR şirketine aktarırlar. Sanal Gerçeklik Şirketi “hikaye anlatımı / storytelling” ilkesini benimseyerek, 360 derece video çekimi, vr video çekimi, sanal tur veya 360 derece modelleme ve 3D animasyon teknikleri ile birlikte Sanal Gerçeklik Yazılımını kullanarak yaratıcı içerik ve kullanıcı dostu VR yazılımı hazırlar. Deneyim için daha da etkileşimli bir talep varsa, deneyim “Oyunlaştırma” yazılımı ile zirveye çıkarılabilir.
Sanal Gerçeklik firması Nsocial'ın farkı izlenebilir ve yaratıcı içerikle ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, 360 derece video çekimi ve 360 derece video prodüksiyonundan sonraki post prodüksiyon sonrası aşama en az vr video çekimi kadar önemli ve titizlikle ele alınmalıdır. Burada, özellikle proje veya marka için eklenecek bilgilendirici Infographic ve sesli anlatım gibi unsurlar hem algıyı hem de deneyimi daha da geliştirmektedir.
Sanal Gerçeklik şirketi yani VR şirketi; markalar ve tüketiciler için unutulmaz bir deneyim sağlıyorsa, marka; iletişim kurmak istediği projesini, müşterileri ve potansiyel müşterileri akılda tutmak için farklılaştıracak pazarlama yöntemiyle işlenmiştir. Bu, tüketicinin güven verici, yenilikçi, yaratıcı ve teknolojik marka gibi olumlu algılamalar yaratmasına neden olur. Sanal Gerçeklik firması Nsocial'ın farkı da tam da burada ortaya çıkar. Hedef kitlenize, markanız tarafından unutulmaz deneyimler yaşatarak akılda kalıcı vr kampanyaları yani sanal gerçeklik kampanyaları üretmekte öncüyüz.
Bugün markalar; Sanal Gerçeklik firması ile birlikte çalışarak 360 derece VR deneyimi ile ürünlerini / hizmetlerini müşterilerine veya potansiyel müşterilerine interaktif deneyimler yaşatarak ulaştırır. Markalar doğal olarak VR Firması seçiminde farklı deneyimler sunan VR şirketlerini tercih ediyor. Nsocial, hikaye anlatımına inanan yaratıcı beyinleri ve sihirbaz ekibi ile bunu zirveye taşır.